Співпраця з "Ресторацією Шпігеля"

ПРАКТИКООРІЄНТОВАНІСТЬ – КЛЮЧОВА ДОМІНАНТА ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ: про співпрацю з «Ресторацією Шпігеля» та національну премію «СІЛЬ»

 

Практикоорієнтованість була, є і залишатиметься визначальною рисою організації освітнього процесу у кооперативних закладах освіти. Визначаючи базові акценти у змісті практичної підготовки майбутніх фахівців, ми скеровуємося як на збільшення обсягів практичної підготовки, так і на змістове наповнення практичних занять – і саме тут визначальним є формат співпраці зі стейкхолдерами-роботодавцями, рівень їхньої інтегрованості у освітній процес.

Розвиваючи освітню програму Готельно-ресторанна справа, неможливо оминати таку новацію у ресторанному і туристичному бізнесі, як гастрономічний туризм. Зважаючи на той факт, що 79 % мандрівників вибудовують маршрут, попередньо вивчивши календар гастрономічних подій і особливості місцевої кухні (за даними UNWTO – Всесвітньої туристичної організації), кожен третій турист у світі розглядає національну кухню як важливу складову мотивації до подорожі, на харчування припадає близько 30% загальних витрат на поїздку, а гастрономія визнана ЮНЕСКО частиною історичної та культурної спадщини людства, з 2020-2021 н.р. однойменна освітня компонента запропонована для вивчення студентам інституту. Однією із баз для опанування тем: «Ресурсний потенціал Хмельницької області для розвитку гастрономічного туризму. Страви і напої – регіональні гастрономічні бренди», «Заклади ресторанного господарства в ніші «local food», гастрономічні фестивалі на регіональному ринку ресторанного бізнесу» було обрано заклад подільської регіональної кухні «Ресторація Шпігеля», директорка якого Анна Діль з 2014 року є викладачем кафедри готельно-ресторанного і туристичного бізнесу ХКТЕІ.

Анотована довідка про ресторан. Дослідження і сучасна інтерпретація старовинних подільських рецептів, бенкетних традицій української, польської, єврейської, німецької громад, формування гастрономічних маршрутів та утвердження в свідомості гостей переконання: «історія Поділля має смак» визначили місію «Ресторації Шпігеля» у ніші «local food». Праця засновників і команди «Ресторації Шпігеля» принесли їм чимало статусних нагород: «Народний бренд – 2013» – у номінації кращий ресторан міста Хмельницького, «Ревізор рекомендує» (2015 р.), «Довіра споживача – знак якості кращим підприємствам та закладам Хмельницької області» (2016 р.), «13 шефів – премія західного регіону «Смак 2019 року», «Топ-100 кращих ресторанів України», фіналісти премії «Сіль» у номінації «Ресторан української кухні» (2020 р.).

Формування концепції закладу, робота над еволюцією традиційних подільських страв-гастробрендів, досвід команди «Шпігеля» у проведенні гастрономічних фестивалів визначили змістову канву заняття. Втім, його головним практичним акордом став «розбір» технології та «підводних каменів» у вивченні питання гастрономічних гідів та ресторанів, що ними відзначені. Спільно зі здобувачами освіти ми мали можливість покроково розібратися в алгоритмі змагання закладів ресторанного господарства за здобуття перемоги у національній ресторанній премії «Сіль».

Анотована довідка про премію. Заснована Клубом готельєрів та рестораторів Hoteliero в 2013 р., є головною щорічною подією для професіоналів ресторанної індустрії України, конкурсанти змагаються за нагороди у 18 номінаціях. Завданнями премії є: 1) визначити і нагородити кращі ресторани України; 2) консолідувати учасників за ідеєю підвищення якості послуг; 3) допомогти споживачам зорієнтуватися у якості ресторанів України.

Смачним акордом заняття став майстер-клас з дегустації гастробрендів ресторану – вареників з картоплею, шпинатом та ікрою веслоноса (подаються з соусом з креветок та рисовими шкварками) та голубців з качкою і перловкою (подаються на морквяному кремі та з пряним  соусом).

Оцінюючи ефективність проведення заняття, здобувачі освіти склали наступні характеристики: змістовно, інноваційно, практично, продуктивно, смачно.

 

 

 

1_142_01

1_1_09_01 

2_1_09_01 

2_2_05_01 

3_1_06_01 

3_2_04_01 

yizha_ob_01 

4_1_03_01 

 

 

Розробка сайту:  uaBiznes.info