На вічному шляху до Шевченка

Під надзвичайно актуальним на сьогодні гаслом «Єднаймо душі словом Кобзаря!» 5 березня відбувся захід у Хмельницькій обласній бібліотеці імені М.Островського, присвячений невмирущому генію Шевченка, на якому побували кращі студенти Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту.

    Під надзвичайно актуальним на сьогодні гаслом «Єднаймо душі словом Кобзаря!» 5 березня відбувся захід у Хмельницькій обласній бібліотеці імені М.Островського, присвячений невмирущому генію Шевченка, на якому побували кращі студенти Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту. Творчість Кобзаря вічна, але по-особливому правдиво і злободенно вона звучить сьогодні, в період, коли «…кругом неправда і неволя», коли «… той нишком у куточку гострить ніж на брата». Саме у національній Біблії українського народу слід шукати відповіді на всі важливі запитання.

    Гостями заходу були Яківчук Г.В., викладач Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, співачка, Коваль Т.П., старший викладач кафедри української філології Хмельницького національного університету, Сторожук І.Я., головний режисер театру ім. М.Старицького, заслужений артист України, Кульбовський М.М., краєзнавець, письменник, Міхаловський В.Ц., голова обласного товариства «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка. Поважні гості прийшли до молоді, щоб поділитися своїм розумінням постаті і творчості Кобзаря, щоб поспілкуватися з тими, хто сьогодні уособлює цвіт нації, за якою майбутнє держави.

     Подільський краєзнавець Кульбовський М.М. підкреслив, що в наш складний і непередбачуваний час, сповнений надзвичайного трагізму і суперечностей, творчість Т.Г.Шевченка надзвичайно потрібна. Саме в сакральній для кожного українця книзі слід шукати відповіді на будь-які питання і особистого, і державного характеру. Цю думку підтримав Міхаловський В.Ц., поетичні рядочки якого зачарували усіх своєю щирістю, змусили задуматись над проблемами кипучого сьогодення, спонукали ще раз переосмислити такого читаного-перечитаного Шевченка, але такого незнаного і незвіданого…

    Заслужений артист України Сторожук І.Я. звернув увагу молоді на роль Шевченка в його долі: при вступі до театрального вишу оригінально прочитав поезію Кобзаря, перша роль на сцені – образ Яреми з поеми «Гайдамаки», перша режисерська постановка – «Заповіти з майбутнього». Неперевершено Ігор Якович прочитав уривок із поеми Л.Костенко «Битва під Берестечком», підкресливши духовну спорідненість двох геніїв, наголосивши на паралелях їхньої творчості, яка спонукає до осмислення минулого і сучасного, аби уникнути ганебного для нації майбутнього.

    Надзвичайний тісний зв'язок слова Шевченка і музики відчутний чи не в кожному творі українського пророка. Це довела всім присутнім Яківчук Г.В., виконавши певні фрагменти із творів: «Зоре моя вечірняя…», «Думи мої», «Защебече соловейко», «Сонце заходить», «По діброві вітер віє…». Чарівними солоспівами цієї жінки, здавалось, говорив у залі сам поет – батько, чоловік, син свого роду і народу.

     Власне непересічне розуміння творчості Т.Г.Шевченка розкрила Коваль Т.П., для якої Кобзар – це образ бездоганного мужчини, незламного, нескореного, сміливого, цілеспрямованого. Саме він подарував нації неоціненний дар, незнищенний код – українську літературну мову. Під керівництвом Таїсії Петрівни діє студентський театр «Глорія» Хмельницького національного університету. Виступ юних театралів вразив мистецьким прочитанням творів Шевченка і власних поезій, які народжуються під впливом вічного генія.

    Заходи такого характеру надзвичайно потрібні для виховання молодого покоління, яке повинно пам’ятати власну історію та культуру, знати справжніх синів українського народу, аби брати з них благородний приклад служіння власній нації. Саме такі висновки зробили студенти нашого вишу, які розуміють, що справжній професіонал не лише повинен бути бездоганним фахівцем своєї справи, але й неординарною особистістю, яка на крилах поезії та пісні здатна полинути у чарівний світ культури та мистецтва, самовдосконалюватися, стати гідним нащадком славних пращурів.

 

Розробка сайту:  uaBiznes.info