БЕЗ ТЕРМІНУ ДАВНОСТІ: САНДАРМОХ
БЕЗ ТЕРМІНУ ДАВНОСТІ: САНДАРМОХ
 screenshot_4_32_02

«Зустрів кулю за лісом…»

Євген Плужник

 

Сьогодні – 85 роковини кривавого злочину більшовицького режиму проти в’язнів Соловецьких таборів. Із 27 жовтня по 4 листопада 1937 р., у розпал Великого терору, було засуджено до розстрілу 1111 осіб, серед яких – близько 300 українців.

Лісове урочище Сандармох у далекій Карелії стало місцем кривавих акцій червоного терору, що сягнули апогею в 30-х рр. ХХ ст. Це братська могила видатних майстрів культури, вчених, державних діячів, священнослужителів з багатьох республік СРСР – усіх, хто міг бути в опозиції до радянської тоталітарної машини.

Постріл у потилицю отримали фундатор нового українського театру Лесь Курбас, талановитий прозаїк Валер’ян Підмогильний, драматург Микола Куліш, поет і перекладач Микола Зеров, історик та політичний діяч Матвій Яворський, громадський діяч і прем’єр-міністр УНР Володимир Чехівський і багато інших. Цією розстрільною акцією радянська влада на чолі зі Сталіном відзначила 20-річний ювілей більшовицького жовтневого перевороту.

Сьогодні дії окупантів такі ж цинічні: вони катують та розстрілюють українське населення. На деокупованих територіях загарбницька росія залишає сліди крові – місця масових поховань українських військових та цивільних громадян.

Нашу память не розстріляти, не поховати.

Слава Україні! Слава ЗСУ!

Ректорат, студентське Віче

 
Розробка сайту:  uaBiznes.info