"Етнокультурні чинники

у формуванні традицій української національної кухні"
19 листопада 2013 року у затишній залі навчально-виробничого кафе «Меркурій» відбулося засідання міжкафедрального круглого столу

     19 листопада 2013 року  у затишній залі навчально-виробничого кафе  «Меркурій» відбулося засідання міжкафедрального круглого столу «Етнокультурні чинники у формуванні традицій української національної кухні», метою якого було дослідження впливу чинників різних історичних епох  і звичаїв окремих народностей на формування самобутньої національної кухні.
     У заході взяли участь соціальні партнери, науково-педагогічні працівники, студенти ХКТЕІ – члени наукового товариства.
     З вітальним словом до усіх присутніх звернулася в.о. ректора інституту Л.М. Коваль.
    Учасники високоповажного зібрання розглядали основні чинники, що сприяли формуванню традицій національних страв у різні історичні періоди.
     На основних аспектах туристичної привабливості нашого регіону, одним із яких є національна кухня, акцентували увагу В.А. Вербановський, начальник управління інфраструктури та туризму Хмельницької обласної державної адміністрації, та І.А. Григорчук, в о. начальника відділу організації роботи туристично-курортної галузі.
     Особливості українських страв різних історичних періодів вивчали завідувач відділення організації виробництва та технологій обслуговування  Н.Ф. Івасішина,  голова циклової комісії суспільних дисциплін Н.І.Солтис, доцент кафедри суспільних наук  А.І.Петрова, про що вони доповіли учасникам зібрання.
     Варто зазначити, що студентами ХКТЕІ були підготовлені досить змістовні матеріали про особливості формування української національної кухні під впливом історичних умов і різних спільнот, що проживають та території нашої країни.
     У нашому місті є ресторанні заклади, що спеціалізуються на особливостях української кухні різних історичних епох та традиціях національного харчування общин, які проживають на Поділлі. У рамках круглого столу практичні працівники таких закладів поділилися досвідом впровадження традицій різних суспільно-історичних часів і формацій у національну кухню України. Серед них - Леся Заремба, співробітник ресторану української національної кухні «Весела підкова», в якому впроваджуються кращі традиції харчування та приготування страв козацької доби. Секретами майстерності вірменської національної кухні поділився Олександр Мельничук, студент факультету управління та підприємництва ХКТЕІ, співробітник ресторану, що носить назву славнозвісної гори Арарат - мовчазного свідка історії та сучасності вірменського народу.
     На звичаях і традиціях, що  тісно переплелись у національних стравах як єврейської, так і української кухонь, зосередили увагу представники благодійного фонду «Хесед Бешт» та власник закладу «Ресторація Шпігеля» Володимир Діль.
     У стравах нашої національної кухні відобразились і традиції польського народу, дружба з яким має глибоке історичне коріння. Про визначальний вплив на становлення нашої етнокультури польських общин, що є найчисленнішими в Україні, розповіла педагог-організатор Загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. з польською мовою навчання м. Городка Емілія Іванівна Бачок.
     Неповторного колориту українській національній кухні додала і радянська доба, про традиції харчування якої розповів керівник маркетингового відділу  вареничної «Побєда» Андрій Котик.
     Своєрідним підсумком розмови про традиції української національної кухні стало завершальне слово господині кафе «Меркурій» Н.А. Гуцалюк, яка люб’язно поділилася  секретами національного харчування.
     Гостинний український народ упродовж усіх історичних часів умів берегти, примножувати кращі традиції національного харчування, акумулювати та переймати кращий досвід інших народностей і общин. Усе це сприяє неповторності, самобутності української національної кухні, яка стала невід’ємним атрибутом культури та одним із чинників туристичної привабливості нашої країни.

Розробка сайту:  uaBiznes.info